Araç Arıza Tespit Cihazları

Araç Arıza Tespit Cihazı Ne İşe Yarar?

Araç arıza tespit cihazları ne işe yarar

Araç Arıza Tespit Cihazı Ne İşe Yarar?

Araç arıza tespit cihazı ne işe yarar konusunda genel olarak otomotiv sektöründeki  herkesin azda olsa bir bilgisi vardır. Bu blog yazımızda basit arıza tespit işlemlerine ve arıza tespit cihazları ile yapılan üst düzey servislerin araçlar üzerinde yapmış olduğu profesyonel teşhis işlemlerini paylaşıyoruz.

Araç arıza tespit cihazları genel olarak herkes tarafından arıza okuma ve silme işlemlerini yapan cihazlar olarak bilinir. Bu işlemlerin yanı sıra yüzlerce farklı özelliğe sahip ürünler test ekipmanları vardır. Otomotiv teknikerleri araç tamir atölyelerinde, yetkili servislerde ve bağımsız özel servislerde test cihazları ile araç üzerinde ihtiyaç duyulan tüm yazılımsal problemleri giderirler.

Araç arıza tespit cihazlarının özellikleri;

  1. Arıza Kodu Bulma: Araç üzerinde elektronik kontrol modüllerinin kayıt etmiş olduğu tüm arızaları görüntüleyebilir. Bazı araç arıza tespit cihazlarında bu arızaların nasıl giderileceğine, tamir edileceğine dair şemalar ve katalog bilgileri bulunmaktadır. Arıza tespit cihazı ne işe yarar konusunda en çok bilinen bilgi ise cihazların arıza okumasıdır.
  2. Arıza Kodu Silme: Tamir süreci tamamlandıktan sonra araç üzerinde kayıtlı olan arıza kodlarının gösterge üzerindeki lambaları söndürmek adına silinmesi gerekir. Bu işlemi tek bir tuş yardımı ile hızlı bir şekilde yapmanızı sağlar. Çok fazla arıza kaydı olan bazı araç modelleri çalışmayabilir.
  3. Servis Işığı Sıfırlama: Bakım zamanı gelen araçların göstergesinde servise gidin uyarısı çıkmaktadır. Serviste bakım işlemleri tamamlandıktan sonra gösterge üzerinde bulunan yağ lambasının söndürülmesi işlemidir.
  4. Canlı Değerleri Görüntüleme: Araç üzerinde sensör ve beyinlerdeki verilerin analizini sağlar. Arıza kodlarının yeterli olmadığı durumlarda işin ehli ustalar sensör değerlerine bakarak parçanın arızalı olup olmadığını anlar. Parçaların orijinal değerlerini biliyor olmak bu tamir sürecinde çok fazla avantaj sağlar.
  5. Bakım Zamanı Ayarlama: Servis ışığı söndürme işleminden sonra bakımları yapılan aracın bir sonraki bakım zamanı planlanır ve araç ECU’suna yazılır. Kilometre veya zaman olarak ayarlamak mümkündür. Tamir servislerindeki ustalar genel olarak bir sonraki servis zamanını kilometre hesabına göre sağlar. 10.000 KM’de bir bakıma gelmesi gereken bir araç 90.000 KM’de bakıma girdiğinde bir sonraki bakım için gerekli olan KM 100.000 olarak belirlenir. Araç 100.000 KM yaklaştığı zaman servise gidin şeklinde tekrardan göstergede göstermeye başlayacaktır.
  6. Direksiyon Açı Sıfırlama: Direksiyon tamiri gerçekleştiren aracın direksiyon üzerinde kalibrasyon gerçekleştirilmesi gerekir. Test cihazı bağlı durumda en sağ ve en sol konumlara getirilerek işlem kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Araç arıza tespit cihazı olmadan bu işlem mümkün değildir.
  7. Airbag Resetleme: Hava yastığı tamiri yapıldıktan sonra geçmiş arızaların silinmesi ve ECU resetleme işleminin yapılması gerekir. Bu işlem yapılmadığı taktirde airbag lambası sönmeyecektir. Airbag tamiri yapan tüm servislerde üst düzey teşhis ekipmanları bulunmaktadır. Güvenlik sistemine müdahale eden tamir atölyeleri bu konuda çok daha hassas davranmaktadır.
  8. DPF Rejenerasyonu: Dizel araçlar uzun kullanımdan sonra partikül filtrelerini doldurmaktadır. DPF dolu olan araçlar direkt arıza verecek ve çekişten düşecektir. Bu sorunla birlikte giderilmemesi durumunda farklı bir çok arıza meydana gelebilir. Yeni nesil test cihazları araç arıza tespit cihazı araca bağlıyken DPF rejenerasyonu işlemini otomatik olarak gerçekleştirir. Aracın egzoz sistemini ısıtır ve partiküllerin yakılmasını sağlar. DPF arızaları en çok ticari araçlarda ve sürekli şehir içi kısa mesafe yol giden araçlarda görülmektedir. Egzozun yeteri kadar ısınamadığı durumlarda kurum birikmesi daha fazla olacaktır demek yanlış olmaz.
  9. Park Freni Çektirme: Elektronik park frenine sahip araçlarda balata değişim işlemi sırasında park freni mekanizmasının açıp kapatılması gerekir. Bu işlem el ile yapıldığında çok zahmetli bir durum ortaya çıkar. Test cihazları ile sadece 1-2 basit tuşlama ile bu işlem hızlı bir şekilde yapılmaktadır.
  10. Şanzıman Adaptasyonu: DSG, EDC ve diğer şanzıman arızaları tamir için parça değişimi veya parça tamiri sonrasında araca tekrar yerleştirildiğinde yeni oluşturulan sistemin programlanması gerekir. Şanzıman adaptasyonu yapılmayan araçlarda şanzıman geçişlerinde, sürüş kalitesinde problemler yaşanacaktır. Airbag tamir servisleri gibi şanzıman tamir servisleride en üst düzey araç arıza tespit cihazlarını genel olarak tercih etmektedirler. Arıza tespit cihazı ne işe yarar konusunda en çok ihtiyaç duyulan işlemlerden biriside budur.
  11. ECU Kodlama: Tamamen elektronik araçlar ile birlikte mekanik bir çok tamir işlemi gibi yazılım arızaları ve güncelleme ihtiyacıda ortaya çıkmıştır. Araç üzerinde yazılımsal tüm sorunların giderilmesi için ECU kodlama işlemi çok fazla tercih edilen gelişmiş bir teşhis fonksiyonudur.
Araç arıza tespit cihazı ne işe yarar blog yazımızı sizler için detaylandırmış olsakta bahsettiğimiz özelliklerin haricinde onlarca farklı özellikler test cihazlarında bulunmaktadır. Sunroof kalibrasyonu, pencere kalibrasyonu, immo arızalarını giderme, kilometre bilgisi görme, far resetleme gibi her modül için ayrı ayrı özellik ve parametre bulunmaktadır. 

Otobiltek

“Araç arıza tespit cihazı ne işe yarar konusunda genel olarak ustaların en çok kullandığı asistandır diyebiliriz.”